In 2009 heb ik de fotografie weer serieus opgepakt, na het volgen van diverse cursussen en workshop had ik het gevoel dat iets miste.

Het was mij te vrijblijvend, ik zocht een echte ‘drive’ .

 

Nadat ik in 2012 bij een open dag van de fotovakschool in Apeldoorn ben geweest, heb ik me daar ingeschreven voor de basisopleiding fotografie. Op 31 oktober 2012 had ik mijn eerste les, leuke groep, fijne docent en het ‘ moeten’ was terug. Ik ging uiteindelijk voor het hoogst haalbare, het certificaat voor de toelating op de vakopleiding. Niet dat ik dat van plan was, maar het was mooi meegenomen. In maart 2013 heb ik deze gehaald.

En dan…..  thuis gekomen zei mijn oudste dochter: ‘”en nu de vakopleiding” . Ik geef aan dat ik dat te duur vond. En zij weer ‘”wanneer dan, als je 65 bent”. Deze zet had ik nodig, daarbij kwam dat een andere cursist, waar ik goed contact mee had, ook de opleiding voor het vakdiploma fotografie ging doen. Dus in april 2013 heb ik mij ingeschreven. In september 2013 zijn we van start gegaan.

Twee jaar lang iedere twee weken op zaterdag naar school.

Natuurlijk met ups en downs, na een jaar stopte mijn ‘ maatje’ van de basisopleiding. Ondanks dat ik ook momenten van opgeven heb gekend, toch doorgegaan. Ondertussen veel kennis opgedaan, op de opleiding, door zelfstudie en af en toe een workshop. Ook het laatste half jaar heb ik ‘ down’ moeten gekend, ik heb zelfs even gedacht met stoppen. Maar met steun van de mensen om mij heen, familie, maar ook mede-studenten heb ik doorgezet.

Gisteren 11 juli, was de dag van de eindbeoordeling. En daar stond ik, in Studio-28 in Apeldoorn om mijn expositie-project en mijn portfolio, te verdedigen en toe te lichten. Een spannende dag, maar ca. 15.00 uur kwam het verlossende woord, ik was geslaagd voor het vakdiploma fotografie.

Onder toeziend oog van familie en vrienden kregen 15 fotografen het fel begeerde diploma ‘ Vakfotografie’. Superblij natuurlijk, Kiekfoto Rob de Joode is nu gediplomeerd vakfotograaf. Buiten mijn familie en vrienden, was ook mijn maatje van het eerste uur naar Apeldoorn gekomen om ons werk te bewonderen.

 

Onze expositie is te bezoeken t/m 30 juli, openingstijden zie de website van Studio-28.

(Foto van de groep geslaagde vakfotografen)